Ontstaan

Voor de fanatiekelingen, een kort overzicht van KLJ door de jaren heen...

De KLJ heette vroeger BoerenJeugdBond, afgekort BJB. Hoewel BJB nationaal in 1927 werd opgericht bestond de beweging hier in Wichelen al sinds 1925. Het doel van de oprichting van de BJB was “de ontplooiing” van land -en tuinbouwjongeren te bevorderen (stel je voor).

Jeugdbewegingen by aukje.poortmans on emaze

Na WO II werd de ontspanningsfactor binnen de jeugdbeweging belangrijker (nogal logisch voor een jeugdbeweging hé) en zo is men op ‘t idee gekomen om te gaan vendelen en wimpelen. Hieruit zijn dan op hun beurt de sportfeesten ontstaan.

Door de jaren heen daalde het aantal land -en tuinbouwers en ging de BJB zich dus meer richten naar alle jongeren. Hierdoor werd in ’65 de beweging gedoopt onder een nieuwe naam, met een nieuw logo.

BJB en KLJ werkten vanaf hun ontstaan met + en – 16-jarigen. Naarmate de jaren vorderden, kwamen er in sommige KLJ-afdelingen leden van – 12 bij. In het begin werden deze leden niet erkend door KLJ, maar na een vergadering van de Nationale Raad in 1994 werden zij wel als volwaardige leden beschouwd en kregen zelfs een ledentijdschrift, Komma genaamd. Terwijl diegenen tussen 12 en 16 Accent kregen.                                                       

                                                                                                                                   Opkikker goes 90's, maar hoe zag KLJ er toen uit? | KLJ


Ondertussen heeft KLJ alweer een vernieuwd logo, zoals je hieronder kan zien. Verder telt de KLJ vandaag de dag in België niet minder dan 314 afdelingen, ongeveer 26000 leden en 3500 bestuursleden. Dat kan toch al tellen!

                                                                       Logo KLJ.gif - Wikipedia